A rendszerezés koronázatlan királyai

A címet olvasva sokan azt hihetik, hogy most a Jóbarátokból jól ismert Monica Gellerről lesz egy cikk, mivel, ha valaki, ő valóban a rendszerezés és a tisztaság királya. Azonban a mostani bejegyzésem sokkal inkább azoknak szól, akik szeretnének rendszerezettebbé válni, vágynak arra, hogy ne érezzék magukat folyamatos lemaradásban, állandó versenyt futva az idővel.

Megannyi applikáció tölthető ma már le az interneten, a Wunderlist és a Todoist applikációi azonban külön említést is érdemelnek. Mindkét alkalmazás elérhető a Google Play Store-ban, az Apple App Store-jában és a Microsoft Download Store-ban is. Ez azért nagyon jó hír, mert így az összes eszközön szinkronizálható a listánk egy egyszerű felhasználói bejelentkezés által. Bárhol vagyunk és bármelyik eszközünk is van a közelünkben, a tennivalóink azonnal szerkeszthetőek.

A Todoist applikációját a minimalistáknak ajánlom, akik egy egyszerű, átlátható lehetőséget keresnek arra, hogy ne cetliken tartsák kordában a mindennapjaikat. Az alkalmazás ingyenesen elérhető része nem dobogtatja meg a dekoratőrök szívét, azonban az egyszerű design sokak számára jól jöhet. Nekem nagyon tetszett, hogy amint letöltöttem, azonnal automatikus mappákat kínál fel, hogy rendszerezhessük tennivalóinkat. Mivel a kategorizálás teljesen szabadon szerkeszthető, a legtöbben nem az automatikusan megadott Personal (személyes), Shopping (vásárlás), Study (tanulás), Work (munka), Errands (mindennapi teendők), Movies to watch (megnézendő filmek) mappákat fogják használni, arra azonban nagyon jók, hogy ötletet adjanak arra, hogy mennyiféle funkciója lehet egy ilyen telefonban is könnyen kezelhető alkalmazásnak. A Todoist ingyenesen elérhető felületén az elvégzett tennivaló azonnal és végérvényesen eltűnik, ami szintén azt jelzi, hogy ezt az appot nem a világ megváltására tervezték, a NASA feltehetőleg nem ezt használja, arra azonban tökéletes, hogy egyszerű felületet biztosítson arra, hogy semmi se menjen ki a fejünkből és nyugodtan aludhassunk el a nap végén.

A Wunderlist ezzel szemben egy sokkal dekoratívabb felület. Nem véletlenül kapja meg szinte minden évben valamelyik letöltő központtól az év alkalmazása címet. A népszerűség hatására idén áprilistól kezdve minden funkciója ingyenesen elérhető, ami ismét nagyot fog lendíteni az alkalmazás megítélésén. Ami nekünk fontos ebből az az, hogy itt is lehet kategóriákat, sőt alkategóriákat is létrehozni, így minden lehet egy helyen, azonban mégis rendszerezetten. A mappák külön-külön megoszthatóak e-mail cím segítségével másokkal, amik ezután közösen szerkeszthetőek. Ez a funkció nagyon jól kihasználható számunkra, mivel így az iskolai teendőket megoszthatjuk kollégáinkkal, osztályfőnökként lehet egy közös mappánk a gyerekekkel, magánéletünk tennivalóit pedig családtagjainkkal szerkeszthetjük együtt. Ehhez a funkcióhoz szerintem szorosan kapcsolódik az a lehetőség, hogy a már elvégzett feladatok is látszanak, csak végleges törlés után tűnnek el örökre. Ezáltal, ha megosztott mappában dolgozunk, látjuk, hogy mit végzett már el valaki más, ami egy fárasztó napon komoly segítség lehet. A Wunderlist alkalmazásának van nyomtatóbarát verziója is, így a tennivalók egy számítógép nélküli teremben is könnyen átláthatóak, ami az osztályfőnöki órán ismételten hatalmas előnyt jelent.

Akit esetleg ennél is mélyebben érdekel a két vezető alkalmazás közötti harc, az bővebben olvashat erről itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.