Audiovizuális segédeszköz házilag

Sok tanár számára az audiovizuális eszközök használata az órán a digitális eszközhiány miatt nehézkes, másoknak pedig időhúzásnak tűnő “haknizás”. Annak ellenére, hogy a tanárban valóban lelkiismeretfurdalást kelthet a jól ismert “ma csak videóztunk” érzése, a diákoknak különösen fontos, hogy néha a megszokott rutinból kikerülve tanuljanak, különösképpen amiatt, mert a mai tanulók többsége nyeri (nagyon hatékonyan) videókból tudását.

Amellett, hogy sok kifejezetten oktatására szánt videóanyagot találhatunk az interneten és különböző oktatói adatbázisokban, ma már mi is könnyedén gyárthatunk videót. Mai blogbejegyzésemhez én is készítettem egy kis összefoglaló videót az angol hálaadás ünnepéről, amit egy angol nyelvi órán a kulturális tananyag felpezsdítéseként lehet használni. A videó célja nem az, hogy az egész hálaadás történelmi hátterét és mostani szokásait elmesélje, hanem az, hogy a már megtanult anyagot felelevenítse, játékos formában hívószóvá téve az angol “thanks” szót, aminek betűi az előző órán elsajátított tudást hozzák elő. A videó lejátszása otthoni gyakorlásra, de óra eleji bemelegítésre is egyaránt alkalmas.

A videó a PowToon alkalmazáson keresztül egy előre elkészített ingyenes sablon kisebb-nagyobb átalakításával készült el, pár kép Google letöltés által került a videóra, a zene pedig szintén letöltött és általam vágott, hogy a videóhoz illő legyen. Bár ez életem első PowToon videója, ami egyelőre  csupán kedvcsináló nekem és tanítványaimnak is, hogy még több hasonló elkészítésével próbálkozzak, annak azonban örülök, hogy már most sikerült rájönnöm arra, hogy mennyi ingyenesen is használható lehetőség rejlik ebben a meglepően felhasználóbarát online alkalmazásban.

A PowToon alkalmazásnak van fizetős verziója is, ekkor több képet, mozgatást, az oldalra is betáplált zenét, hangeffektet lehet elérni és a videó letöltésének minden formája is engedélyezett. Amennyiben azonban a gyerekek otthonában, vagy az iskolában van internetelérhetőség a youtube videók megtekintéséhez, az ingyenes verzió is ki tudja szolgálni az igényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.