Előadás kis csavarral

Nagyobb létszámú osztályokban, egyetemeken elkerülhetetlen, hogy frontális oktatást használjunk. Mivel én sem vagyok a hosszú előadások híve, azt javaslom azonban, hogy ez mindig kicsit másképp történjen és legfeljebb az óra egyharmadát vegye el. Erre a helyzetre a legjobb megoldást vitathatatlanul a Prezi nyújtja.

A Prezi egy feltuningolt Powerpoint, mondjuk, ha próbáljuk valakivel először megismertetni az alkalmazást. Ez a lehető legegyszerűbb megfogalmazása az applikációnak, bár annál sokkal több rejlik benne, minthogy egy díszes PPT-nek tituláljuk. A Prezivel a történeteinket úgy mesélhetjük el, ahogy azt elképzeltük, köszönhetően annak, hogy a diáinkat bárhova helyezhetjük, forgathatjuk, olyan színeket kombinálhatunk, amilyeneket akarunk. A gyakorlottabbak már az üres prezi felületet is élővé tudják varázsolni, könnyedén megtalálják az összes funkciót, a kezdőknek azonban azt tanácsolom, hogy először az ingyenesen elérhető témák közül válogassanak, ahogy azt én is legtöbbször teszem. Sokan félnek az ilyen alapértelmezett beállítású tematikától, de a Prezinél felesleges, mivel nagyon sok lehetőséggel szabhatjuk át a magunk ízlésére és még bőven nem ismerik vagy használják olyan sokan az appot itthon, hogy elcsépeltnek tűnhessen bárki számára.

A Prezit az elmúlt években többször használtam már arra, hogy egyetemi prezentációkat tartsak. Ilyen előadás volt például az ismert író Umberto Eco: Baudolino című könyvének térképészeti szempontból megtartott előadása, ahol arra próbáltam választ adni, hogy milyen viszonyok voltak a középkori Konstantinápolyban, de szintén egyetemi feladat hatására készült el Erdély és térségének koraújkori természeti viszonyairól szóló prezentációja.  Azoknak, akik nemcsak ismerkedni szeretnének most a Prezivel, hanem már használni is, azok nézzék meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárról szóló prezimet, amit használhatnak könyvtárismereti órára, vagy a fiatal tanulók idegennyelvi tanulásukról tartott angol nyelvű kiselőadásom, ami hasznos lehet azok számára, akik éppen kiskorúakkal foglalkoznak a nyári szünetben, vagy szeretnének előre tanulni módszertanos óráikra.

A Prezi alkalmazása a magyar alkotóknak köszönhetően magyarul is használható, ingyenesen is elérhető, de fizetős tartalom is megtalálható az oldalon, amit előfizetőként tudunk használni ugyanúgy mint azt a Powtoon-nál és a Quizlet-nél láttuk. Több mint hat éve használom a Prezi ingyenes felületét és eddig nem hiányoltam semmit és az alkalmazás működésére sem lehetett panaszom, így azt javaslom, hogy először mindenki az ingyenesen elérhető funkciókat ismerje meg, kezdje el rutinosan használni és döntse el, hogy szüksége van-e a további tartalomra. A Prezinek emellett mobilos alkalmazása is letölthető, azonban itt csak a már elkészült prezentációinkat tudjuk megtekinteni, ami jól jöhet, ha még utolsó pillanatokban is át szeretnénk nézni az előadásunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.