FesztiválszezON – Mivel játsszon a gyerek?

Magyarország körülbelül az utóbbi egy évtized alatt a fesztiválok országa lett. Bár előtte is volt Sziget és hasonló nagyobb zenei fesztiválok, mostanra már minden hétvégére jut valamilyen kulturális program. Nem árulok zsákbamacskát, hatalmas fesztiválrajongó vagyok, azt is elmondom, hogy miért.

A fesztiválokon általában sokkal nyitottabbak az emberek mint az átlagos rohanó hétköznapjaikon; türelmesebbek és könnyebben barátkoznak, ami a gyerekeknek is jó példa lehet arra, hogy hogyan viselkedjenek idegenekkel. Emellett olyan programokon vehetünk részt, amik általában önmagában nem állják meg a helyüket, nem lenne rá igény vagy nem mennénk el csak emiatt valahova. És ezek a legjobb programok!

Minden fesztiválon nagy élet van napközben is, amit kifejezetten ajánlok gyerekes családoknak. Kerekasztal-beszélgetések, interjúk, vagy társasjáték klubok igyekeznek lekötni azokat, akik leginkább ülve szeretnék tölteni a napjuk első óráit. Vannak azonban jógaórák, táncházak, kézműves foglalkozások azok számára, akik inkább aktívan kapcsolódnak ki.

Ha azonban a gyerekek még túl fiatalok ahhoz, hogy az előbb felsorolt programok lekössék őket, érdemes olyan fesztiválra látogatni, ahol a késő délelőtti órákban (általában 11 órakor kezdődnek, éppen ebéd és altatás előtt) gyerekkoncertek vannak.

Természetesen egy fesztivál szülőként félelmetes is lehet. Amikor a tinédzserkorú gyerekek először indulnak el egyedül fesztiválozni, sok mindenre fel kell készíteni a gyerekeket és a szülőket is.

  1. A telefon mindig legyen feltöltve és mindig legyen power bank a fesztiválozónál.
  2. Legyen nála elég pénz ahhoz, hogy ne csak a benti fogyasztásra tudjon költeni, de esetleges vészhelyzetekre is, taxizásra is maradjon.
  3. Mindig tudjuk, hogy kivel van és az ő telefonszámait is ismerjük.
  4. Soha ne legyünk egyedül kizárólag idegenek között fesztiválon.
  5. Legyünk tisztában azzal, hogy egy fesztivál elég hangos, nem biztos, hogy a fesztiválozó hallja a telefonját. Érdemes megbeszélni vele inkább azt, hogy a főkoncert után felhív minket, vagy, hogy amikor esznek, pihennek ír nekünk SMS-t vagy Viber üzenetet.

Fesztiválozásra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.