Gondolataink szemléltetése

Sok tanuló tanul könnyebben úgy, hogy vizuális rendszereket alakít ki; többen használnak különböző színeket, aláhúzás típusokat, vannak, akik “lerajzolják” az órát. Az IKT eszközei már sok vizuális típusú embernek segítenek abban, hogy ne papírt pazaroljon, tudását, gondolatát könnyebben szerkeszthesse, mint az a füzetében valaha is lehetséges volt.

Leendő történelemtanárként nem tudom megkerülni az idővonal gondolatát, ha szemléltető eszközre kell gondolnom. Az ingyenes Sutori alkalmazást használva alkottam meg az első világháború befejezésétől a trianoni békeszerződés aláírásáig terjedő idővonalamat. A Sutori oldalát nagyon könnyű volt kezelni, az elején bántott, hogy az idővonal függőleges, mivel a megszokások azt mondatják velem, hogy vízszintesnek kell lennie, de a végén, átnézve munkámat, már kifejezetten tetszett nem mindennapi elrendezése.

Bár én alapvetően azt gondolom, hogy a szemléltetés eszköze gondolatmenetek ábrázolásnál már nem biztos, hogy tökéletesen működik, mivel mindannyian másképp gondolkodunk, elképzelhető, hogy sokak számára segítség, ha ábrákon láthatja azt a rendszert, amit mi elképzeltünk, így könnyebben érti és jegyzi is meg azt. Ezen a gondolattérképen igyekszem megmutatni azt, hogy számomra hogyan képzelhető el a jövő iskolája. Az ingyenes MindMup applikáció előnye, hogy csoporttársak által szerkeszthető, letölthető és nyomtatható, így a közös munkát nagy távolságok ellenére is meg lehet oldani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.