Ha már nem elég a tankönyv, nyomtass!

Minden tanár találkozott már azzal a problémával, hogy a tankönyv túl gyorsan átsiklik egy-egy újabb tananyag felett. Mit tehetünk, ha észrevesszük diákjainkon, hogy nem értették meg a fejezet új információit?

Valószínűleg sokak számára ismerős az a helyzet, amikor a tanár órára behozza az osztály saját tankönyvét és még mindenkinek egyesével több oldalnyi fénymásolatot egy másik tankönyvből, aminek a széle szénfekete a könyv merev gerincének köszönhetően. Amellett, hogy dicséretes, hogy a tanár időt, energiát és papírt nem kímélve igyekszik azon, hogy újabb feladaton, nézőponton át értesse meg a tananyagot a diákokkal, ma már sokkal egyszerűbb módja is van ennek, amihez nem kell sem otthon, sem a tanáriban hatalmas (tan)könyvtárat felhalmoznunk, cetliznünk, azért, hogy a végén a diákok úgy nézzenek a lapra, hogy “szuper, egy újabb sulis könyv…”.

Előző héten a LearningApps.orgról írtam, ami sok tantárgyat felölel, de nem nyomtatható verzióban és nem is olyan dekoratívan, mint azt a legtöbb mai diák igényelné. Angoltanároknak vagy kéttannyelvű iskolában angol nyelven tanító más szakos tanároknak jó szívvel ajánlom az ISLCollective oldalát, ahol jelenleg több, mint 74000 ingyen letölthető feladatlap áll a tanárok rendelkezésére.

Az oldal igazi kincsesbánya, de legnagyobb előnye, hogy tökéletesen működik a szűrőrendszere, így nem veszünk el a hatalmas adatbázisban. Lehet szűkíteni korosztály, szint, témakör, nyelvtan, szókészlet, feladattípus, nyelvvizsga típus, kommunikációs funkció, de fejlesztendő készség szerint is. Az oldal számomra azért is meggyőző, mert még olyan lehetőség is van rajta, hogy csak azokat a feladatokat mutassa, amiket diszlexiás idegennyelvi tanulóknak ajánl. A kinyomtatandó feladatsorok mellett az oldalon még kész prezentációkat és videós tananyagokat is találunk, amik szintén segíthetik az órát.

Az oldal a regisztráció által szerkeszthetővé is válik, mindenkit biztatva arra, hogy saját házi készítésű tananyagát ossza meg a többiekkel. Ez kezdő tanároknak különösen ajánlott, mivel komoly visszacsatolást jelent, ha látjuk, hogy hányan töltik le az anyagunkat és hogyan reagálnak rá, amit a letöltések számából, kommentekből és like-olásokból követhetünk nyomon. Ha most csak böngésznénk kicsit az oldalon és rátalálunk valamire, amit a későbbiekben szeretnénk használni, egy regisztráció után egy kattintással letölthetjük és akár a Google Drive-ba is elmenthetjük, amit szintén szortírozhatunk számunkra kényelmes kategóriákba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.