Online demokrácia

Egy közösségben gyakran előfordul, hogy szavazni kell időpontról, helyszínről, étkezésről. Ha pedig az adott csoportnak mi lettünk a vezetői, a mi kötelességünk a szavazásokat lebonyolítani. Ma már sok lehetőségünk van arra, hogy a demokráciát online gyakoroljuk. Nemrég a Doodle alkalmazását teszteltem ebből a szempontból.

A Doodle legtöbb funkciója ingyenesen elérhető és kedvelt a tanárok körében. Bár a Facebookos szavazást is sokan használják, a Doodle ennél egy kicsit többre is képes. Az oldalon az admin adja meg a szavazati lehetőségeket, ezáltal nincs mód arra, hogy a tanulók komolytalanra vegyék a szavazást és ne szülessen eredmény. Emellett beállítható rajta több lehetőség is az admin által, miszerint azt is lehet szavazással jelezni, ha valamelyik opció egyáltalán nem felel meg nekünk. Az ilyen “ellenszavazás” akkor igazán hatékony, amikor időpont-egyeztetés miatt kell használni a Doodlet. Beállítható még az is, hogy egy személy csak egy dologra szavazhat, illetve az is, hogy egy lehetőségre csak egy ember szavazhasson, ami akkor jön nagyon jól, ha például kiselőadás időpontokat vagy témákat kell felosztanunk a tanulók között. Szintén ingyenesen elérhető lehetőség az olyan fajta titkos szavazás is, ahol a válaszadók neveit csak az admin látja, ami esetleg kényesebb kérdések, szülők általi szavazásoknál lehet nagy segítség.

A Doodle egy egyszerű linkmegosztással osztható meg bárkivel, ami nagyban megkönnyíti az online munkát, gyorsítja a szavazást. A Doodle tehát egy praktikus alkalmazás, ami egyértelműen gazdagabb tárházzal rendelkezik, mint a jól ismert Facebook szavazás, de leginkább azoknak ajánlott, akik ezeket a plusz funkciókat valóban kihasználják, vagy határozottan elzárkóznak a Facebook használattól az iskolai életben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.