Versenyezzünk! – Mivel játsszon a gyerek?

Néhány bejegyzéssel ezelőtt a kooperatív játékokról írtam, most pedig eljött az ideje, hogy a másik oldalnak is helyet adjak. A kompetitív játékok sok pedagógiai módszerrel ellentétesek, mivel a végén minden esetben van egy egyértelmű győztes, így vesztes(ek) is. Ennek ellenére azonban a gyakorló pedagógusok mindegyike egyetért abban, hogy a veszteséget és a nyereséget is meg kell tanulni kezelni. Azért, hogy a játék izgalmas és szórakoztató legyen, mindeközben pedig ne érezzük úgy, hogy csupán a szerencse irányítja a dolgok folyását, ajánlok pár bevált társasjátékot.

Mostanában sokat játszunk olyan játékokkal, ahol viszonylag kevés ráhatásunk van a másikra, nem feltétlen az a cél, hogy őt hátráltassuk, hanem az, hogy a saját előrelépésünket segítsük. Ilyen gyűjtögető játékok az Istanbul és a 7 csoda, ahol építenünk, terményt betakarítanunk vagy vásárolnunk kell.

Az Aranyásók különleges helyzetben van, mivel már a kooperatív játékok listáján is szerepelt. Ennél a játéknál jók és rosszak versenyeznek a győzelemért, így egyszerre csapatjáték és versenyzős játék is. Ehhez hasonló a Vérfarkas játék, amiben szintén a jók (falusiak) és a gonoszak (farkasok) feszülnek egymásnak. Valamivel nagyobb szerencsefaktor jellemzi a Bang! kártyás és dobókockás verzióit, azonban nagyon élvezetes vele a játék; izgalmas és pörgős, így nagyobb kamaszok és baráti társaságok is szívesen játszanak vele.

Már a Bang! is igazi partijátéknak számít nálam, de mellette még a Setről és az EladLakról sem szabad megfeledkeznünk. A SET egy kicsit komplexebb gondolkodást igényel, segíti azt, hogy meglássuk, milyen sok nézőpontból lehet akár csak tizenkét kártyát is figyelni. Az EladLak játékához egy kis matektudás és logika szükséges. Az ingatlanok vásárlásával és eladásával hatalmas vagyont halmozhatunk fel úgy, hogy közben nem válik a játék hosszadalmassá mint a jól ismert Monopolynál.

A Citadella pedig az előbb felsorolt játékoknak az ötvözete. Az alapvetően gyűjtögetős, építkező játék pörgős, igazi stratégiai gondolkodást kíván és megvan benne az a lehetőség is, mint a Bang!-ben, hogy néha egy kicsit “odacsapjunk” a másiknak. Kis helyet elfoglaló, gondolkodtató partijáték, amit minden korosztálynak ajánlok.

További előnye az itt felsorolt játékoknak, hogy különösen bírják a gyűrődést, kidolgozott, gyönyörű és aprólékos grafikával rendelkeznek, ami szintén hozzátesz az élményhez. A bejegyzésben ajánlott játékokat több gyermekkel is kipróbáltam, legalább 10 éves korú gyerekeknek ajánlom őket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.