Tesztelés

Tudásunkat folyamatosan tesztelik, Magyarországon ez olyannyira középpontjában áll az oktatásnak, hogy sokan vizsgaközpontúnak nevezik az egész rendszert. Szerintem sem annak kéne a tanulás elsődleges céljának lennie, hogy átmenjünk a vizsgákon, azonban látnunk kell ennek a motivációnak a realitását is. Az egész oktatást tanárként nem tudjuk megreformálni, a tesztekre azonban rutint adhatunk diákjainknak és megmutathatjuk nekik, hogy tesztek segítségével tanulni is lehet, és nem minden vizsgának kell rémisztőnek lennie.

Sok ingyenesen elérhető applikáció van, ami segít tesztet írnunk. Mivel közben ezek folyamatosan és könnyen szerkeszthetőek, böngészhetünk rajtuk hasonló tesztek között, az általunk megírt munka így valid, élvezetes és megbízható lehet.

A Socrative programjával két tesztet készítettem, ami a turisták által jól ismert problémák kezelését igyekszik megtanítani és ezt a tudást ellenőrizni, mind német mind angol nyelven. A két teszt azonos, a tanulási nyelv csak a különböző rajtuk, az egyik angolul tanít németet (jelszó: SZAKI3), a másik pedig németül tanít angolt (jelszó: VARGA2170). A Socrative programját azért ajánlom minden tanárnak, mert az eredmények nagyon könnyen ellenőrizhetők, a program táblázatban összesíti őket, így még az applikációval készített teszt validitása és megbízhatósága is könnyen megállapítható. Minden eredmény kiértékelését ingyenesen menthetjük számítógépünkre, vagy küldhetjük el saját magunknak e-mailben kijelentkezésnél. Ez a program mind órai munkára, házi feladatra és közösen, egyszerre, ám virtuálisan megírt dolgozatra is egyaránt alkalmas.

Másik kedvenc tesztem, amivel szintén készítettem most egy bemutató anyagot, a Quizlet. Ez az alkalmazás is nagyon sokszínű, de én inkább tanulásra és részeredmények ellenőrzésére alkalmaznám, mivel hatalmas anyagot lehet betáplálni, amiből az applikáció automatikusan gyárt nyolc feladattípust, amivel tudásunkat ellenőrzi. Kifejezetten hasznos kronológia, definíciók, személyek, helyszínek megtanulására történelemből és idegennyelvű szavak begyakorlására bármilyen nyelvórára. Most ötven időpontot írtam fel a Quizlet tesztjébe, hogy a magyarországi jobbratolódás időszakának legfontosabb kronológiáját begyakorolhassa a leendő érettségizők serege, akik már amúgy is igyekeznek újabb és újabb tanulási stratégiákat felállítani, hogy a lehető legsikeresebben vegyék a jövőbeli akadályokat. Lehet, hogy éppen a Quizlet lesz az az alkalmazás, amit majd pár diák magától is elkezd otthon használni a tanulás egyik formájaként. Tesztem “Magyarország jobbratolódásáról” címen publikusan elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.